Eten!

Studenten willen natuurlijk goedkoop eten, daarom onthullen wij elke dinsdag een heerlijk voorgerecht, elke donderdag een heerlijk hoofdgerecht en elke zaterdag een heerlijk dessert!


Dinsdag 27 december 2011








Koude komkommersoep met kerrieolie
Recept voor 4-6 personen


Wat heb je nodig?
  • 3 lange, dunne komkommers
  • 3 lente-uitjes
  • 1 teen knoflook
  • 125g Griekse yoghurt
  • 2 el limoensap
  • 2 el zure room
  • Tabasco (als je dat wilt)
  • 1,75 dl kippen- of groentebouillon
  • 1 handjevol gehakte munt
  • 3 dl plantaardige olie
  • Halve tl kerriepoeder
  • pappadums
Aan de slag!

Schil de komkommers, haal het zaad eruit en hak ze grof in stukken. Maak de lente-uitjes schoon en snijdt ze in dunne ringen.

Meng de komkommer, lente-ui, knoflook, yoghurt, limoensap, zure room, bouillon, munt en eventueel de tabasco met de mixer. Zorg dat deze ingrediënten samen een zachte puree vormen. Breng de puree op smaak met peper en zout. Laat vervolgens de puree 2 uur in de koelkast staan. 

Verwarm 2 eetlepels olie in een kleine steelpan. Bak het kerriepoeder 30 seconden of tot het begint te geuren, laat het daarna afkoelen.

De resterende olie verwarm je in een kleine steelpan tot het bijna rookt. Voeg dan de papadums in delen toe en bak ze 4-5 seconden (of tot ze goudbruin gerezen zijn). Haal ze uit de pan en laat ze op keukenpapier uitlekken. Breek ze zodra ze voldoende zijn afgekoeld in kleine stukjes.

Serveertip 
Serveer de soep in kommen. Besprenkel de soep met kerrieolie en voeg de stukjes pappadum toe.

Smakelijk eten!


Donderdag 29 december 2011




Drumsticks uit de oven met piccalilly
voor 4 personen

Wat heb je nodig?
  • 3 el olie
  • 4 el donkere basterdsuiker
  • 2 el wijnazijn
  • 0,5 tl kruidnagelpoeder
  • 8-12 kipdrumsticks
  • 0,5 pot piccalilly (370ml)
  • bakplaat bekleed met bakpapier
Aan de slag!

Laat de oven voorverwarmen op 175 graden. Intussen doen we de olie, suiker, azijn en kruidnagelpoeder in een kom en mengen het. Voor de smaak kan je eventueel nog een klein beetje peper en zout toevoegen. Vervolgens leggen we de stukken kip erin en wrijven we met de handen de kip goed in met de marinade. Laat de kip daarna 30 minuten in de marinade liggen. 

De oven is intussen voorverwarmd zodat we na de 30 minuten gelijk de kip erin kunnen doen. Zorg ervoor dat je de kip netjes verdeeld op de bakplaat. De kip moet ongeveer 35 minuten in de oven (de kip is goed wanneer deze goudbruin en gaar is). Leg de kip vervolgens op een bord met de piccalilly ernaast.

Presentatietip: presenteer de kipdrumsticks op de borden met de piccalilly en wat frietjes. Om het er nog wat lekkerder uit te laten zien kun je er nog een lekkere salade bijmaken met bijvoorbeeld komkommer of tomaten. 


Maandag 2 februari 2012

Mango-meringueroulade

Wat hebben we nodig?
  • 5 eiwitten (op kamertemperatuur)
  • 185g bruine suiker
  • 30g gemalen hazelnoten
  • 250g slagroom
  • 425g mango uit blik (goed afgesloten)
  • 1el poedersuiker
Aan de slag!

Laat de oven voorverwarmen op 170 graden. Het bakblik vetten we in met boter en bekleden we vervolgens met bakpapier.
De eiwitten doen we in een schone kom en kloppen we volledig stijf (het is goed stijf wanneer je het op zijn kop boven je hoofd kan houden zonder dat er maar iets uitvalt). Tijdens het kloppen voegen we langzaam de bruine suiker toe.  Wanneer het geheel goed stijf is, worden de hazelnoten toegevoegd. Leg vervolgens het mengsel gelijkmatig op de bakplaat en doe het 8 minuten in de oven. Na de 8 minuten verlaag je de baktemperatuur naar 150 graden en dan bak je de meringue nog 15 minuten (of tot hij stevig aanvoelt). Leg vervolgens de meringue op een licht ingevet vel bakpapier, verwijder het oude bakpapier. Dek vervolgens de meringue af met een schone theedoek en laat hem goed afkoelen.

Nu gaan we de vulling maken. De slagroom kloppen we volledig stijf in een grote kom. Daarna mengen we de mango met de poedersuiker en pureer dit vervolgens. Voeg de helft van de mangopuree toe aan de slagroom en meng dit voorzichtig met elkaar. verdeel het mengsel over de afgekoelde meringue en zet de resterende mangopuree in de koelkast.

Rol de meringue op rond de vulling, waarbij u vanaf de lange zijde begint en het bakpapier als hulp gebruikt. Wikkel de roulade voorzichtig in plasticfolie en zet hem 1,5 tot 2 uur in de koelkaast, of tot hij opgediend kan worden. Stijn de roulade in plakken van 2 cm en schenk de resterende mangopuree als een sausje over de roulade.

Smakelijk eten!


Dinsdag 3 januari 2012


Gevulde warme eitjes

Wat hebben we nodig?
  • 4 eieren
  • klontje boter
  • 4 el tuinerwten extra fijn
  • 2 el slagroom
Aan de slag!
Breek de eieren in twee gelijke delen en laat het ei in een kom lopen. Spoel de eierschalen goed schoon met warm water en dep de eieren voorzichtig droog. Zet vervolgens de eierschalen in 8 eierdopjes of in een eierdoos. De eieren in de kom bewaren we in de koelkast.
Smelt de boter in een kleine koekenpan met antiaanbaklaag. Strooi de tuinerwten erin en laat ze op een laag vuur ontdooien. Schenk intussen de room bij de eieren en voeg naar smaak peer en zout toe. Klop alles met een vork los. Schenk de eieren bij de erweten in de pan en laat alles op laag vuur al roerend stollen. Schep met een theelepel het roerei in de eierschalen.

Smakelijk eten!

Heb jij dit recept al eens gemaakt, doe jij het anders of heb je nog een leuke tip? Laat het ons weten door een reactie te plaatsen!


Vrijdag 6 januari 2012

Warme vichyssoise met citroenroom en garnalen


Wat heb je nodig?
  • 60g zure room
  • 0,5 tl fijngeraspte citroenchil
  • 0,5 tl citroensap
  • 50g boter
  • 2 preistengels (enkel het witte deel in ringen gesneden)
  • 2 el witte wijn
  • 500g gekookte aardappels (in kleine stukjes zonder schil)
  • 4,5 dl groente- of kippenbouillon
  • 2,5 dl melk
  • 2 el slagroom
  • 8 grote garnalen (gepeld en in stukjes)
  • 1 el fijngehakte bieslook
Aan de slag!

Meng de zure room, de citroenschil en het citroensap in een kleine kom. Breng het op smaak met wat peper en zout. 

Smelt de boter op in een steelpan op laag vuur. Voeg de prei toe en bak deze ongeveer 10 minuten. Voeg de wijn, aardappelen en bouillon toe en breng alles aan de kook. Kook het mengsel vervolgens 40 minuten op laag vuur. (of tot de aardappels gaar zijn). Doe alles in de keukenmachine (of gebruik een blender) en pureer alles tot een glad mengsel. Doe de soep door een zeef in een andere pan. Verwarm de soep goed op een matig vuur en roer de melk en room erdoor. Breng alles op smaak met peper en zout en verwarm het geheel 1-2 minuten zonder dit te laten koken.

Smakelijk eten!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Help jij ons om Dolls nog beter te maken? Of wil je gewoon iets vertellen? Laat dan een berichtje achter!